GOPS Wejherowo Gmina Wejherowo
  • Przetwarzanie danych osobowych

    Przetwarzanie danych osobowych

    Zachęcamy do zapoznania się z klauzulą informacyjną, w której znajdziecie Państwo szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Wejherowie.
    Czytaj więcej
  • AKCJA SPOŁECZNA "ODZYSKUJ ALIMENTY"

    AKCJA SPOŁECZNA "ODZYSKUJ ALIMENTY"

    Nie należą Ci się alimenty z Funduszu? Sprawdź, co możesz zrobić...
    Czytaj więcej
  • PIĄTEK - klientów nie obsługujemy!

    PIĄTEK - klientów nie obsługujemy!

    Przypominamy, że piątek jest dniem pracy wewnętrznej GOPS, w związku z czym w tym dniu klientów nie obsługujemy!
  • MEDIACJE

    MEDIACJE

    GOPS w Wejherowie oferuje pomoc w rozwiązywaniu konfliktów rodzinnych poprzez mediację
    Czytaj więcej
  • Program Stypendiów Pomostowych

    Program Stypendiów Pomostowych

    Informujemy, że rozpoczęła się rekrutacja do XVI edycji Programu Stypendiów Pomostowych na rok akademicki 2017/2018 realizowanego przez FEP
    Czytaj więcej
  • TERMINY SKŁADANIA WNIOSKÓW NA NOWY OKRES ŚWIADCZENIOWY / ZASIŁKOWY 2018/2019

    TERMINY SKŁADANIA WNIOSKÓW NA NOWY OKRES ŚWIADCZENIOWY / ZASIŁKOWY 2018/2019

    WAŻNE! Od 1 lipca rodziny mogą złożyć ONLINE wniosek o wszystkie świadczenia dla rodzin: 1) Świadczenie wychowawcze (Program „Rodzina 500+”); 2) Zasiłek rodzinny i dodatki do zasiłku rodzinnego; 3) Specjalny zasiłek opiekuńczy; 4) Świadczenia z funduszu alimentacyjnego; 5) Świadczenie dobry start (300 zł dla ucznia). Wnioski w tradycyjnej formie (papierowej) na nowy okres świadczeniowy / zasiłkowy przyjmowane będą od 1 sierpnia
    Czytaj więcej

Młodzi i Samodzielni

 

Młodzi i Samodzielni

 

Od stycznia 2014 r. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wejherowie realizuje projekt dla mieszkańców gminy Wejherowo pn.: Młodzi i Samodzielni - Program na rzecz aktywizacji społeczno - zawodowej. Projekt skierowany do młodych mieszkańców gminy ma stanowić kompleksowe wsparcie na starcie lub powrocie do pracy. W ramach projektu powstaną dwie nowe placówki:

Klub Integracji Społecznej dla osób od 20 do 30 roku życia, a dla młodzieży zamieszkującej południową stronę gminy Klub Środowiskowy.

Projekt oferuje doradztwo zawodowe i psychologiczne, szkolenia, ciekawe warsztaty, kursy zawodowe oraz praktyki u pracodawców. Uczestnikom kursów oraz praktyk zostanie wypłacone stypendium szkoleniowe. 

Już w lipcu będzie można zgłaszać się do drugiej edycji projektu, do Klubu Integracji Społecznej! Zapraszamy chętnych do podwyższenia swoich kwalifikacji zawodowych.

 

Zgłaszać należy się w Filii GOPS w Gościcinie, ul. Wejherowska 24, od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30

Pracownicy socjalni udzielą szczegółowych informacji również telefonicznie (58 738 66 41)

Zapraszamy do obejrzenia reportażu zrealizowanego przez Twoją Telewizję Morską.

 

http://www.telewizjattm.pl/dzien/2014-01-10/27395-mlodzi-samodzielni-i-bez-pracy-czas-na-zmiany.html?play=on

oraz obejrzenia programu Gość Dnia w Norda FM i TTM. Rozmawiamy o ofercie projektu Młodzi i Samodzielni.

http://www.telewizjattm.pl/dzien/2014-01-13/27431-anna-pawelec-i-zenon-lidzbarski.html?play=on

 

 Kolejna edycja projektu Młodzi i Samodzielni - reportaż Twojej Telewizji Morskiej.

http://www.telewizjattm.pl/dzien/2014-08-05/30185-mlodzi-i-samodzielni-przyjdz-na-kurs-i-zdobadz-prace.html?play=on

 

 

NASZA INTERNETOWA KRONIKA:

Pożegnanie z uczestnikami projektu.

18.06.2015r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Gościcinie odbyło się uroczyste zakończenie projektu Młodzi i Samodzielni - Program na rzecz aktywizacji społeczno-zawodowej. Uczestnikom Klubu Integracji Społecznej oraz uczestnikom Klubu Środowiskowego ze Zbychowa życzymy powodzenia i sukcesów w życiu zawodowym i osobistym.

22.06.2015r.

 

Rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego "Fajnie i Lokalnie" - zdjęcia mozna zobaczyć w naszej galerii zdjęć. Protokół do pobrania poniżej.


Idą Święta! Do gminnego spotkania wigilijnego zostało parę dni - czas udekorować pierniczki :) W naszym Klubie w Zbychowie przygotowaliśmy prawdziwe pierniki świąteczne, bogato zdobione lukrem i różnymi posypkami. Przygotowywania do świąt budzą wiele miłych uczuć. Pieczenie jak i zdobienie pierników było dla nas bardzo przyjemnym zajęciem. Gotowymi pierniczkami i ciastami będziemy częstować wszystkich przybyłych na spotkanie wigilijne w  Bolszewie  19 grudnia br. od godz. 17.00 do 18.30.

16.12.2014r.

 

 Za nami już kurs fotograficzny. W dwa grudniowe weekendy uczyliśmy się sztuki fotografowania. Po zdobyciu podstawowej wiedzy teoretycznej, był czas na ćwiczenia w plenerze. Kilka pamiątkowych zdjęć z tej przygody w naszej galerii.

16.12.2014r.

 

W minioną sobotę udaliśmy się na wycieczkę do Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku. Po przybyciu na miejsce poznaliśmy dwóch szefów kuchni, którzy zapoznali nas ze sprzętem i zasadami panującymi w profesjonalnej kuchni Pomorskiej Akademii Kulinarnej. I tak rozpoczęła się nauka i zabawa. Szefowie kuchni podzielili nas na dwie drużyny żółtych i niebieskich. Obie grupy rywalizując miały za zadanie przygotować polędwiczki w sosie pieczarkowym i kluski ziemniaczane ze szpinakiem. Kulinarna rywalizacja odbyła się pod czujnym okiem szefów kuchni. Po wykonaniu zadania nasi instruktorzy przystąpili do degustacji i oceny przygotowanych potraw. Zwycięzcami została drużyna żółtych zdobywając Kulinarnego Oscara.  Kolejną potrawą jaką przygotowaliśmy już wspólnie była polewka koperkowa z frykadelkami. Ostatnim daniem był dorsz po gdyńsku, którego przygotował szef kuchni z naszą pomocą. Zwieńczeniem zmagań w profesjonalnej kuchni było uzyskanie certyfikatu Pomorskiej Akademii Kulinarnej i oczywiście degustacja! Jak było można zobaczyć w naszej galerii zdjęć!

29.11.2014r.

 

W Klubie Środowiskowym w Zbychowie odbyły się już ostatnie w tym roku warsztaty. W ramach warsztatów zorganizowano wspólne zajęcia klubowiczów i ich rodziców. Czas spędziliśmy na rozmowach i wspomnieniach o wspólnych przeżyciach i doświadczeniach.  Klubowicze zaprezentowali się przed rodzicami, przedstawiając zdobyte umiejętności w czasie wszystkich warsztatów Klubu Środowiskowego w Zbychowie.  Przed nami jednak kolejne wyzwania : warsztaty kulinarne w Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku oraz kurs fotograficzny. Zapraszamy też do naszej galerii Młodzi i Samodzielni.

27.11.2014r.

 

W czwartek odbyły się kolejne warsztaty Klubu Środowiskowego w Zbychowie. Przygotowujemy się do uroczystego zakończenia naszej działalności w ramach projektu Młodzi i Samodzielni. Znaleźliśmy również czas na nasze ulubione zajęcie czyli gotowanie!
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kebaby rollo.

Składniki:

- placki tortilla
Farsz:
- sałata
- ogórek kiszony
- cebula
- papryka
- 2 piersi z kurczaka
- odrobina oliwy
- przyprawa „kebab”
- sos czosnkowy (najlepiej domowej roboty, z jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku)

Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy warzywa. Kroimy je na odpowiednie kawałki. paprykę w paski, cebulę w pojedyncze piórka, ogórka w plastry itd. ...Potem przygotowujemy mięso. Oczyszczamy filety z kurczaka, po czym kroimy je na drobne kawałki, wrzucamy do miski, wsypujemy sporo (ale nie za dużo) przyprawy "kebab" i dolewamy oliwy. Całość mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był "obklejony" przyprawą. Rozgrzewamy dobrą patelnię, na którą wrzucamy mięso bez dodatku tłuszczu (już wcześniej dodaliśmy oliwę) i przykrywamy pokrywką. Dusimy, co jakiś czas mieszając.Gotowy placek, kładziemy na talerzu, rozprowadzamy na nim sos czosnkowy, następnie układamy na nim sałatę oraz warzywa, a na końcu mięso. Możemy dodać na to jeszcze trochę sosu. Pamiętajmy jednak, aby farszu było tylko tyle, ile się zmieści w zawiniętym placku.Ostatnią czynnością jest odpowiednie złożenie placka. Robimy to zdecydowanymi ruchami, jednak na tyle delikatnie, żeby nie poszarpać placka. Najpierw zaginamy dolna krawędź do góry, a potem zawijamy boki do środka tak, aby się pokrywały. Możemy na chwilę utrwalić miejsce łączenia wykałaczkami, dzięki czemu ciasto powinno przyzwyczaić się do nowego kształtu. Kebaby podpiekamy jeszcze w piekarniku.
Smacznego!

20.11.2014r.

 

W czwartek odbyły się kolejne warsztaty Klubu Środowiskowego w Zbychowie. Przygotowujemy się do uroczystego zakończenia naszej działalności w ramach projektu Młodzi i Samodzielni. Znaleźliśmy również czas na nasze ulubione zajęcie czyli gotowanie!

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kebaby rollo.

Składniki:

- placki tortilla
Farsz:
- sałata
- ogórek kiszony
- cebula
- papryka
- 2 piersi z kurczaka
- odrobina oliwy
- przyprawa „kebab”
- sos czosnkowy (najlepiej domowej roboty, z jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku)

Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy warzywa. Kroimy je na odpowiednie kawałki. paprykę w paski, cebulę w pojedyncze piórka, ogórka w plastry itd. ...

Potem przygotowujemy mięso. Oczyszczamy filety z kurczaka, po czym kroimy je na drobne kawałki, wrzucamy do miski, wsypujemy sporo (ale nie za dużo) przyprawy "kebab" i dolewamy oliwy. Całość mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był "obklejony" przyprawą. Rozgrzewamy dobrą patelnię, na którą wrzucamy mięso bez dodatku tłuszczu (już wcześniej dodaliśmy oliwę) i przykrywamy pokrywką. Dusimy, co jakiś czas mieszając.Gotowy placek, kładziemy na talerzu, rozprowadzamy na nim sos czosnkowy, następnie układamy na nim sałatę oraz warzywa, a na końcu mięso. Możemy dodać na to jeszcze trochę sosu. Pamiętajmy jednak, aby farszu było tylko tyle, ile się zmieści w zawiniętym placku.Ostatnią czynnością jest odpowiednie złożenie placka. Robimy to zdecydowanymi ruchami, jednak na tyle delikatnie, żeby nie poszarpać placka. Najpierw zaginamy dolna krawędź do góry, a potem zawijamy boki do środka tak, aby się pokrywały. Możemy na chwilę utrwalić miejsce łączenia wykałaczkami, dzięki czemu ciasto powinno przyzwyczaić się do nowego kształtu. Kebaby podpiekamy jeszcze w piekarniku.
Smacznego!

 

W Klubie Środowiskowym w Zbychowie odbyły się kolejne warsztaty kulinarne. Zajęcia w kuchni są naszą wielką pasją. Tym razem przygotowaliśmy przepyszne gofry z bitą śmietana i owocami oraz frużeliną z czarnej porzeczki.

Gość w Klubie - odwiedziła nas pani Iwona Jaskulka – Brzoskowska – terapeuta zajęciowy. Pani Iwona opowiedziała nam kim jest terapeuta zajęciowy, czym się zajmuje, z kim pracuje. Opowiedziała jakie są formy terapii, najciekawsze informacje dotyczyły zajęć artystyczno – plastycznych. Terapeuta przedstawił jedną z technik plastycznych decoupage. Technika ta bardzo nam się spodobała. Mogliśmy sprawdzić swoje umiejętności zdobienia tą techniką. Po udanych próbach nauki i zabawy plastycznej obecni spróbowali przygotowanych wcześniej gofrów z bitą śmietana i owocami. 

19.11.2014r.

 

Kolejne warsztaty w naszym Klubie Środowiskowym w Zbychowie odbyły się w istnie twórczej atmosferze, przygotowaliśmy prezentację multimedialną poświęconą naszej działalności. Wróciliśmy wspomnieniami do pierwszych warsztatów i z łezką w oku wspomnieliśmy czas wolny spędzony w Klubie. W czasie warsztatów dokonaliśmy kolejnych wpisów do kroniki projektu „Młodzi i samodzielni – Program na rzecz aktywizacji społeczno – zawodowej” dotyczących wszystkich działań podjętych w ramach warsztatów Klubu Środowiskowego w Zbychowie.
Tradycyjnie nie obyło się u nas bez przygotowania czegoś pysznego. Przyrządziliśmy tym razem przepyszną orzeźwiająca sałatkę owocową z makiem, którą delektowali się wszyscy obecni w Klubie.

13.11.2014r.

 

Gość w Klubie - 23 października odwiedziła nas Pani Anna Ellwart koordynator ds. przeciwdziałania przemocy w rodzinie w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Wejherowie. Nasz Gość przedstawił nam zagadnienia dotyczące problemu przemocy, podnoszące wiedzę i wrażliwość społeczną wobec tego zjawiska. Dowiedzieliśmy się jak ważne jest kształtowanie postaw wolnych od przemocy.
Spotkanie w naszym Klubie nie mogło obyć się bez pysznego poczęstunku. W ramach zajęć  kulinarnych przygotowaliśmy więc jabłecznik. W pieczeniu ciasta pomogła nam Pani Ania!

Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Przepis na jabłecznik:

Składniki:

  • 5 – 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki (około)
  • cukier waniliowy
  • jabłka lub inne ulubione owoce

Sposób wykonania:
Jajka rozbić i ubić z cukrem, następnie dodać olej, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko wymieszać, wylać na blachę, położyć na wierzch owoce. Piec około 30 – 35 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

23.10.2014r.

 

Kolejne  październikowe warsztaty naszego Klubu Środowiskowego (17.10.2014r.) spędziliśmy w kinie. Wybraliśmy się do Wejherowskiego Centrum Kultury na film Miasto 44. Film w sposób oryginalny przedstawia wydarzenia rozgrywające się w czasie Powstania Warszawskiego.

22.10.2014r.

 

W  dniu 09.10.2014r. w ramach warsztatów  Klubu  Środowiskowego w Zbychowie odbyły się warsztaty komputerowe.  Klubowicze zapoznani zostali z zasadami i sposobami  tworzenia prezentacji multimedialnych. Nabyli i opanowali umiejętności umożliwiające samodzielne tworzenie i wykorzystywanie prezentacji multimedialnej w życiu codziennym oraz na swoich zajęciach edukacyjnych w szkole. Dokonywali wyboru i zastosowań różnorodnych narzędzi do tworzenia obiektów umieszczanych na slajdach. Młodzież przygotowała scenariusz prezentacji, którą będzie tworzyła na kolejnych zajęciach. Nauka i zabawa z komputerem bardzo zaciekawiła i wciągnęła klubowiczów do wspólnego tworzenia scenariusza prezentacji poświęconej uczestnikom Klubu Środowiskowego w Zbychowie.
Tego dnia przybyli do Klubu Środowiskowego zaproszeni goście z dziedziny edukacji zdrowotnej -  fizjoterapeuci to inaczej rehabilitanci medyczni panie Joanna Sztejna i Patrycja Langa. Rehabilitantki przedstawiły jak wygląda praca fizjoterapeuty, jaką szkołę ukończyć by zostać fizjoterapeutą, kto może zostać fizjoterapeutą – predyspozycje, czym jest fizjoterapia i czym zajmuje się fizjoterapeuta, formy ćwiczeń fizjoterapeutycznych. Po wprowadzeniu w temat rehabilitacji panie przystąpiły do masażu chętnych klubowiczów, przede wszystkim wykonały masaż karku oraz rąk i dłoni.
Masaże sprawiły, że odprężyliśmy się i zrelaksowani po skończonych zajęciach udaliśmy się w drogę do domu. Razem spędzone chwile jak zwykle utrwaliliśmy na zdjęciach - do obejrzenia w naszej galerii!

 10.10.2014r.

  

Za nami kolejne warsztaty kulinarne. Tym razem przygotowaliśmy tortille. Na początku podzieliliśmy między sobą konieczne do wykonania prace. Zajęcia w kuchni, wspólne przygotowanie potraw integruje i uczy pracy w zespole. A największą przyjemnością jest oczywiście wspólne kosztowanie przygotowanych posiłków. Przy okazji zwracamy uwagę na estetykę wykonania dań. Tortille udały się znakomicie! Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.

Przepis na tortillę z kurczakiem

Składniki (modyfikować do ilości osób):

Lista zakupów

Kroimy pierś kurczaka na cienkie plasterki, a potem w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię, wlewając 5 łyżek oliwy z oliwek lub zwykłego oleju, wsypujemy przyprawy do gyrosa lub kebabu. Mieszamy to wszystko i zaczynamy smażyć na średnim ogniu.

W czasie kiedy kurczak i się smaży, myjemy ogórki i pomidory i obieramy je ze skórki. Pomidora kroimy w półksiężyce, a ogórka w plastry lub paseczki.
Gdy będziemy mieli już gotowe wszystkie składniki, włączamy piekarnik na 200 stopni i wkładamy same placki do tortilli na jakieś 2-3 min, aby się troszkę podgrzały (wtedy łatwiej je zwinąć). W tym czasie przygotowujemy na blacie spore kawałki folii aluminiowej.
Gdy placki są już ciepłe, kładziemy je na folii aluminiowej i smarujemy sporą łyżką sosu czosnkowego – dokładnie rozsmarowujemy na całym placku, następnie kładziemy na środek 2-3 łyżki usmażonego kurczaka, rozdrobniona sałatę lodową lub pokrojoną kapustę pekińską 3 półksiężyce pomidora, trochę ogórka i na to wszystko łyżkę sosu majonezowego i ketchupu Na koniec kładziemy plaster sera żółtego. Wszystko solimy i posypujemy pieprzem. 
Aby zawinąć tortille, należy dół placka zawinąć prawie na wysokość środka placka i zawinąć boki także do środka (jakbyśmy robili kopertę) i całość szczelnie zawijamy w folie i wstawiamy do piekarnika na jakieś 10 min, aby ser się rozpuścił. Smacznego!

02.10.2014r.

 

18 września w ramach kolejnych zajęć Klubu  Środowiskowego w Zbychowie odbyły się warsztaty rękodzieła. Wykonywaliśmy przepiękne bransoletki.  Stworzenie czegoś nowego, oryginalnego i niepowtarzalnego przyniosło nam wiele satysfakcji i radości. W czasie warsztatów końca nie było rozmowom na temat kolejnych zajęć, mamy jeszcze wiele pomysłów do zrealizowania.

18.09.2014r.

 

Warsztaty w Klubie Środowiskowym po wakacjach rozpoczęliśmy od spraw organizacyjno – informacyjnych. Następnie omówiliśmy podział prac i obowiązków na warsztatach. Pierwszym zadaniem były zajęcia w kuchni Klubu, a kolejnym punktem uzupełnianie kroniki projektu „Młodzi i Samodzielni”. Uwielbiamy zajęcia kulinarne – tym razem doskonaliliśmy technikę smażenia i zdobienia naszych ulubionych naleśników.

08.09.2014r.

 

Już od września kontynuujemy nasze spotkania w Klubie Środowiskowym w Zbychowie. Za nami kursy zawodowe i  Prezentacja Społeczności Lokalnej - zapraszamy do obejrzenia fotograficznej relacji w naszej galerii Młodzi i Samodzielni. Konsekwentnie rozwijamy nasze zainteresowania kulinarne i wspólnie gotujemy wykorzystując wiedzę, którą uzyskaliśmy na kursach zawodowych - więcej w naszej galerii.

 

 Podczas Prezentacji Społeczności Lokalnej w Zbychowie wyłoniono zwycięzcę konkursu fotograficznego Moja Społeczność Lokalna, dwie prace zostały wyróżnione. Wszystkie zgłoszone do konkursu zdjęcia można zobaczyć w naszej galerii.

A tak było u nas w sobotę:

http://www.telewizjattm.pl/dzien/2014-09-08/30556-aktywizacja-mlodziezy-w-gminie-wejherowo.html?play=on

Więcej w naszej galerii zdjęć Młodzi i Samodzielni!

08.09.2014r.

 

Młodych pasjonatów fotografii zapraszamy do udziału w konkursie fotograficznym pn. Moja społeczność lokalna. Nie trzeba mieć profesjonalnego sprzętu, wystarczy telefon komórkowy!! Zrób zdjęcie komórką o tematyce związanej z życiem swojej społeczności lokalnej w danej miejscowości gminy Wejherowo i zgłoś się do konkursu. Do wygrania aparat fotograficzny! Zdjęcie należy przesłać pocztą elektroniczną wraz z formularzem zgłoszeniowym na adres dzial.projektow@gops-wejherowo.pl w terminie od 25 sierpnia do 3 września do godziny 15:30. Do pobrania poniżej Regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy. Dodatkowe informacje można uzyskać pod nr. telefonu 58 738-66-46 lub osobiście w Filii GOPS w Gościcinie, ul. Wejherowska 24. 

21.08.2014r.

 

Sportowe pożegnanie roku szkolnego - 26 czerwca uczestnicy Klubu Środowiskowego udali się na Bowling.

Bowling to najpopularniejsza odmiana gry w kręgle.Celem wyjazdu była integracja klubowiczów poprzez zabawę połączona z rywalizacją sportową. Po przybyciu na miejsce zapoznaliśmy się z zasadami gry i ruszyliśmy do zabawy.Uczestnicy podzieleni zostali na zespoły, bawiąc się jednocześnie udoskonalali swoje umiejętności gry w kręgle. Dla wielu z nas był to pierwszy kontakt  z taką formą zabawy. Było bardzo wesoło i zabawnie.  Pomimo tego, że byliśmy podzieleni na grupy, konkurowaliśmy ze sobą wyłącznie dla żartów. Nie można było zauważyć zaciętej walki, jedynie sportową rywalizację. W tej dyscyplinie każdy ma szansę być mistrzem. Nie trzeba specjalnej siły. Wystarczy pewna ręka. Nawet jeśli nam jej brakuje to nie ma to większego znaczenia - wypad na kręgle to przecież przede wszystkim świetna zabawa. Najlepszym graczem okazał się Michał Matlakowski, który łącznie zdobył 1202 pkt.

Przez dwie godziny rzucania kulą, każdy zdobywał umiejętności i doświadczenia. Przećwiczyliśmy wszystkie możliwe techniki i okrzyki. Większość z nas na takiej rozrywce była po raz pierwszy, ale nie było nikogo, kto by się źle bawił, albo nudził. Mamy nadzieję, że ten sportowy dzień na długo pozostanie w naszej pamięci i już niebawem zorganizujemy kolejny wyjazd na kręgielnię.Przy wspólnym zajadaniu się smakowitą  pizzą dyskutowaliśmy na temat naszych wyników, komentowaliśmy zabawne sytuacje.

Uczestnicy wyjazdu już zapowiadają rewanż i planują kolejny wyjazd na kręgle.

Chwile spędzone na kręglach jak zwykle utrwaliliśmy na zdjęciach - do obejrzenia w naszej galerii.

 

Zakończenie warsztatów w Klubie Integracji Społecznej.

26 czerwca odbyły się ostatnie warsztaty z umiejętności psychospołecznych w Klubie integracji Społecznej w Bolszewie. Na warsztatach powtarzaliśmy wiadomości ze wszystkich spotkań warsztatowych: komunikacja interpersonalna, asertywność, zarządzanie stresem i samoocena. Przeprowadziliśmy kilka ćwiczeń, które miały na celu utrwalenie wiadomości z warsztatów.

 

17 czerwca w Klubie Środowiskowym w Zbychowie odbyły się ZAJĘCIA KULINARNE oraz WARSZTATY DZIENNIKARSKIE.

Uczestnicy chętnie wymyślają interesujące przepisy. Klubowicze podzielili się na dwie grupy: chłopcy zajęli się przygotowywaniem koktajlu truskawkowego a dziewczyny zabrały się za smażenie naleśników oraz smarowanie ich nutellą i dżemem truskawkowym. Naleśniki jak i koktajl zniknęły w szybkim tempie. Wszyscy uczestnicy bardzo się zaangażowali  we  wspólne działania.   Po wspólnej degustacji klubowicze zajęli się tworzeniem kroniki projektu „Młodzi i Samodzielni – Program na rzecz aktywizacji społeczno – zawodowej”. Klubowicze chętnie uczestniczą w zajęciach gastronomicznych, wykorzystują swoje przepisy oraz z ciekawością eksperymentują. Zajęcia kulinarne dają wiele radości i integrują klubowiczów do wspólnej pracy.

 

14 czerwca 2014r. uczestnicy Klubu Środowiskowego w Zbychowie udali się na jednodniowy wyjazd SURVIVALOWY.

Zajęcia odbyły się w Gospodarstwie Agroturystycznym w Skrzeszewie na Kaszubach, u Państwa Majkowskich. Opiekunami naszej grupy byli dwaj instruktorzy Pan Błażej i Pan Piotr m.in. trenerzy team buildingu. 

Pan Błażej,  przeszkolony z zakresu ratownictwa medycznego, ratownictwa wysokościowego, technik klasycznych i jaskiniowych. Ratownik WOPR, taternik jaskiniowy, alpinista zrzeszony w PZA, instruktor wspinaczki, nurek zawodowy, specjalista sztuki przetrwania w lesie, na wodzie i mieście, instruktor survivalu, trener team buildingu, integracji i komunikacji, starszy sternik motorowodny, podróżnik, instruktor w Selekcji Żołnierza Polskiego 2001 i 2002, Selekcji i X2 (ekstremalnej dwójki) 2003, oraz Selekcji 2004, instruktor w programie "Zdobywcy 2004", "Zdobywcy 2005". Pan Piotr - taternik jaskiniowy, alpinista zrzeszony w PZA, Instruktor wspinaczki. Jest również przeszkolony z zakresu udzielania pierwszej pomocy i ochrony imprez masowych, oraz współpracy naziemnej ze śmigłowcem. Instruktor survivalu. Były instruktor ZHP. Ukończył kurs z zakresu gestykulacji i manipulacji słownej, bezpiecznej pracy z młodzieżą oraz planowania czasu wolnego. Instruktorzy podzielili uczestników na dwie grupy. O kolejności wykonywania zadań zdecydowała konkurencja – przeciąganie liny. Młodzież wzięła udział w zajęciach alpinistycznych takich jak wspinaczka na drzewo, układanie wieży ze skrzynek stojąc na nich. Zajęcia alpinistyczne pozwoliły oswoić się z wysokością oraz nauczyły techniki wspinania. Uczestnicy mieli możliwość sprawdzenia swoich sił w strzelaniu z wiatrówki do celu. Klubowicze wzięli udział również w zadaniach grupowych na czas jak np. przebycie wyznaczonej przez instruktora trasy na czas nartami 5-cio osobowymi. Zakończeniem naszego wyjazdu były zajęcia na wodzie - pływanie w kuli sferycznej. Było wiele śmiechu gdyż każdy z uczestników miał problemy z utrzymaniem równowagi. Właściciele gospodarstwa przygotowali dla uczestników Klubu Środowiskowego przepyszny obiad. Niestety pogoda i tym razem nam nie sprzyjała. Kilkukrotnie w ciągu całego dnia złapał nas deszcz, ale mimo kapryśnej pogody bawiliśmy się znakomicie.  Z relacji klubowiczów najtrudniejszym zadaniem było wejście na drzewo, które kosztowało uczestników wiele stresu oraz nerwów. Mimo tego instruktorzy byli pod wrażeniem naszej odwagi. W drodze powrotnej klubowicze dzielili się wrażeniami i przeżyciami z wycieczki. Wyjazd był niesamowitą, niezapomnianą przygodą, która dała możliwość odkryć coś nowego w każdym z nas. Pozwolił poznać samego siebie, przełamać własne lęki i ograniczenia. Przerósł nasze oczekiwania i zostanie w naszej pamięci na długo. Ogromna wiedza i doświadczenie kadry instruktorskiej w pełni zasługują na pochwałę.  Chwile spędzone na wyjeździe utrwaliliśmy na zdjęciach - zapraszamy do naszej galerii. 

 

5 czerwca 2014r. w ramach warsztatów w Klubie Środowiskowym w Zbychowie zorganizowano OGNISKO.

Uczestnicy Klubu Środowiskowego zaangażowali się w przygotowanie ogniska. Chłopcy wybrali urokliwe miejsce  tuż nad brzegiem Jeziora Wyspowa. Otaczała nas piękna przyroda, przez cały czas towarzyszył nam łabędź, który pływał przy brzegu.  Chłopcy sami  przyszykowali miejsce na ognisko, drewno oraz kije do pieczenia kiełbaski. Gdy wraz z dziewczynami dotarłyśmy na umówione miejsce, ognisko już się paliło. Chłopcy spisali się na medal. Każdy z uczestników upiekł sam kiełbaskę według własnego pomysłu. Posiłek w gronie przyjaciół smakował jak nigdy dotąd. Podczas ogniska wszystkim dopisywały wspaniałe humory. Nie szczędziliśmy sobie uśmiechu i dobrej zabawy. Do momentu pieczenia kiełbasek pogoda nam sprzyjała. Jednak po jakimś czasie nad jeziorem zebrały się burzowe chmury i zaczęło padać. Schroniliśmy się pod drzewami jednak to niewiele dało. Wszyscy przemokliśmy do suchej nitki, mimo tego świetnie się bawiliśmy. W naszej galerii zdjęć można obejrzeć fotograficzną kronikę naszego Klubu!

 

29 maja 2014r. w Klubie Środowiskowym w Zbychowie odbyły się ZAJĘCIA KULINARNE oraz ZAJĘCIA DZIENNIKARSKIE.

Zajęcia kulinarne w naszym Klubie cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród młodzieży. Uczestnicy podzielili się na dwie grupy: chłopcy zajęli się robieniem przekąski „Ślimaczki z ciasta francuskiego” natomiast dziewczyny zajęły się tworzeniem kroniki projektu „Młodzi i Samodzielni – Program na rzecz aktywizacji społeczno – zawodowej” Wszyscy uczestnicy bardzo się zaangażowali  we  wspólne działania. Każdy z klubowiczów przyłożył się do pracy, „Ślimaczki” wyszły naprawdę bardzo smaczne. Wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy aż przekąski się upieką. Największą radość sprawiła uczestnikom wspólna degustacja. „ Ślimaczki” w szybkim tempie zniknęły z naszych talerzy.

Uczestnicy Klubu Środowiskowego chętnie uczestniczą w zajęciach gastronomicznych, wykorzystują swoje przepisy oraz z ciekawością eksperymentują.

Poniżej przedstawimy przepis na „Ślimaczki” z ciasta francuskiego. Zachęcamy do wypróbowania. Życzymy Smacznego!!

Lista zakupów:

  • 2 paczka       gotowego ciasta francuskiego 15 dag sera żółtego
  • 20 dag szynki
  • ketchup
  • sól
  • pieprz czarny
  • oregano
  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek granulowany
  • ser żółty

Ciasto francuskie (bezpośrednio wyjęte z lodówki) smarujemy cienko koncentratem, doprawiamy. Wędlinę kroimy w paseczki i układamy na całym cieście, następnie posypujemy startym żółtym serem. Całość zwijamy w jak najciaśniejszy rulon, wg dłuższej krawędzi, zawijamy w papier i wkładamy na ok. 15 min. do zamrażalnika, by ciasto łatwiej dawało się pokroić. Piekarnik nastawiamy na 200ºC.Lekko zmrożone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i kroimy na 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut - do zarumienienia się ciasta.Można podawać na ciepło lub na zimno.

SMACZNEGO!!

Po zjedzeniu przekąski uczestnicy Klubu Środowiskowego zabrali się za tworzenie Kroniki projektu w której opisali zajęcia odbywające się w Klubie.
Z zaangażowaniem tworzyli ozdoby wycinane z wycinanek w celu przyozdobienia stron.

 
 

Dnia 22.05.2014r. w Klubie Środowiskowym w Zbychowie odbyły się zajęcia na temat współczesnego uzależnienia młodzieży, jego wpływu na zachowanie oraz sposoby radzenia sobie z nimi.

Uczestnicy zapoznali się aspektami dotyczącymi uzależnienia od narkotyków oraz profilaktyki. Scharakteryzowano uzależnionego nastolatka oraz listę podstawowych sygnałów ostrzegawczych. Beata Kowalska zaprezentowała uczestnikom Klubu Środowiskowego podział narkotyków według Światowej Organizacji Zdrowia. Na zakończenie prezentacji młodzież zdobytą wiedzę sprawdziła w  quizie przygotowanym przez pracownika socjalnego.

Uczestnicy warsztatów otrzymali załączniki do zaprezentowanej przez Beatę Kowalską prezentacji, które mogą również posłużyć do zajęć lekcyjnych odbywających się na ten temat. Załączniki przedstawiają drabinę uzależnień, charakterystykę wybranych narkotyków  z oddziaływaniem na układ nerwowy oraz fazy uzależnień przedstawionych na przykładzie historii osoby uzależnionej od narkotyków. Barbara Kandziora zaprezentowała uczestnikom warsztatów Klubu Środowiskowego historię matki uzależnionego chłopaka, która opisuje wpływ uzależnienia na całą rodzinę.

Po zapoznaniu się z teorią, młodzież wysłuchała historię „ Bodka” , który wyszedł z nałogu. Obecnie prowadzi wykłady przestrzegające młodzież przed narkotykami. Przedstawił autentyczne sytuacje ze swojego życia oraz życia swoich znajomych uzależnionych od narkotyków. Większa część znajomych nie wyszła z nałogu, pogłębili się  w nim jeszcze bardziej, co przyczyniło się do śmierci. Uczestnicy warsztatów z ciekawością wsłuchiwali się w jego historię. Młodzież wyszła z zajęć z poszerzoną wiedzą na temat „ Życia i uzależnienia od narkotyków”.

Opis zajęć z dnia 22.05.2014r. zredagowała Beata Kowalska.

 

Wycieczka do TTM i Radia Norda FM - Klub Środowiskowy

12 maja 2014r. nasz Klub Środowiskowy ze Zbychowa udał się na wizytę do studia TTM (Twoja Telewizja Morska) oraz Radia Norda FM. Jest to telewizja lokalna ukazująca najważniejsze wydarzenia przede wszystkim z Wejherowa, Rumi i Redy. Opiekunem naszej wizyty w TTM był Pan Daniel Zaputowicz, który już na dzień dobry oznajmił, że zamierza pokazać nam każde pomieszczenie, opowiedzieć o wszystkim, co dzieje się w tym "dziennikarskim kompleksie", jakim jest Nadmorska Grupa Medialna, czyli trzy w jednym:

Twoja Telewizja Morska, Radio Norda FM oraz portal Nadmorski24.pl. Już na pierwszy rzut oka widać że w studiu panuje  prawdziwie twórcza, pełna dobrej energii atmosfera. Pan Daniel na wstępie opowiedział nam historie powstania Nadmorskiej Grupy Medialnej.

Zwiedzanie rozpoczęliśmy od studia nagraniowego. Nasz przewodnik opowiadał  o przeznaczeniu i wykorzystaniu tego miejsca, a przy okazji zdradził nam kilka telewizyjnych trików, które można tu z powodzeniem wykorzystywać. Naszą uwagę zwraca prompter, czyli swego rodzaju ściąga dla prowadzącego program. Jest to urządzenie, które wyświetla tekst w oku kamery. Dzięki temu prezenter czytający tekst może patrzeć wprost w obiektyw, co daje złudzenie naturalnego mówienia z pamięci.

Następnym pomieszczeniem zwiedzanym przez nas był newsroom. W newsroom`ie dowiedzieliśmy się jak zdobywać informacje, w jaki sposób je "obrabiać", jak pozyskiwać rozmówców, szukać tematów. Uzyskujemy także kilka wskazówek dotyczących emisji  i intonacji głosu podczas czytania newsów. Kolejnym pomieszczeniem zwiedzanym przez nas była reżyserka. Nagromadzenie monitorów, suwaków, pokręteł, klawiszy, przycisków  i różnego rodzaju kabli działa na nas paraliżująco i sprawia, że z podziwem patrzymy na pracujących tu realizatorów. W reżyserce montuje się gotowe do puszczenia na wizji materiały. Pod koniec wycieczki zostaliśmy obdarowani upominkami. W drodze do domu wszyscy wymieniali się wrażeniami z wizyty. Wycieczka wywarła na uczestnikach wielkie wrażenie. Mieli oni okazję obejrzeć telewizję lokalną z drugiej strony ekranu, z czego byli bardzo zadowoleni.

Opis zajęć z dnia 12.05.2014r. zredagował nam Arkadiusz Kowalski.

Pamiątkowe zdjęcia z wizyty w TTM w naszej galerii zdjęć - Młodzi i Samodzielni. Zapraszamy do obejrzenia.

  

Warsztaty w Klubie Środowiskowym.

8 maja 2014r. w Klubie Środowiskowym w Zbychowie odbyły się kolejne warsztaty, tym razem były to ZAJĘCIA KULINARNE oraz ZAJĘCIA FILMOWE.

Zajęcia kulinarne w naszym Klubie były bardzo ciekawe. Wszyscy uczestnicy bardzo się zaangażowali się  we wspólne  robienie pizzy według przepisu Michała Matlakowskiego. Każdy z klubowiczów przyłożył się do pracy, pizza wyszła naprawdę bardzo smaczna.
Uczestnicy podzielili się na dwie grupy chłopaki zajęli się przygotowywaniem ciasta i sosu a dziewczyny przygotowywały składniki. Dzięki różnym dodatkom każdy mógł dołożyć coś od siebie. Wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy, aż pizza się upiecze. Największą radość sprawiła uczestnikom wspólna degustacja oraz wyświetlenie filmu, który przyniosła Beata Kowalska.

Zajęcia kulinarne cieszą się dużym zainteresowaniem w naszym Klubie.

Poniżej przedstawiamy przepis Michała Matlakowskiego na pizzę. Zachęcamy do wypróbowania. Życzymy Smacznego!!

 

PIZZA :

Jak zrobić:

poziom: średni porcji: 4 czas: 2h 00min

Przygotuj

Mikser i wałek do ciasta. Blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni C (góra-dół).

Ciasto:

Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy ciepłą wodą (woda nie może być za gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże). Całość dokładnie mieszamy widelcem. Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodając drożdże, rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny - do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki.

Wałkujemy ciasto za pomocą wałka obtoczonego w mące. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Sos:

Składniki :

  • pieczarki
  • ser
  • salami
  • kukurydza
  • szynka
  • papryka
  • cebula

POLECAMY.

Opis zajęć z dnia 08.05.2014r. zredagował nam Arkadiusz Kowalski.

Zapraszamy też do naszej galerii!

 

 

 

Początek zajęć w Klubie Integracji Społecznej!!

W miniony piątek w Klubie Integracji Społecznej w Bolszewie odbyło się spotkanie informacyjne dla uczestników projektu Młodzi i Samodzielni. Zenon Lidzbarski koordynator projektu poinformował zebranych o czekających ich wyzwaniach. Już w marcu uczestnicy wezmą udział w samopomocowych grupach wsparcia. Zapraszamy do zapoznania się z prezentacją projektu.

 

Początek zajęć w Klubie Środowiskowym!

Jesteśmy już po pierwszych zajęciach w Klubie Środowiskowym w Zbychowie. W ramach warsztatów Młodzi i Samodzielni Klubowicze rozwijają swoje zainteresowania i uzdolnienia na warsztatach o tematyce dziennikarskiej. Swoich sił będą również próbować na zajęciach kulinarnych i plastycznych.

Misja Naszego Klubu:

- zapobieganie nudzie, tworzenie miejsca, w którym młodzi ludzie atrakcyjnie spędzą czas wolny,

- wzmocnienie poczucia bezpieczeństwa i poczucia własnej wartości,

- spotkania z ciekawymi gośćmi – ekspertami z dziedzin kultury i rozrywki

- zwiedzanie ciekawych miejsc

Podczas pierwszych zajęć uczestnicy wzajemnie się poznali, rozwinęli umiejętności współdziałania oraz nawiązali nowe znajomości. Wspólnie stworzyliśmy Zasady Pracy Klubu Środowiskowego, które zapisaliśmy na dużym arkuszu papieru i zawiesiliśmy na ścianie. Każdy z uczestników oficjalnie zatwierdził zasady przyklejając karteczkę ze swoim imieniem. Grupa otworzyła się i zaangażowała w pracę Klubu. Razem spędziliśmy miło czas.

03.04.2014r.

 

Dnia 10.04.2014r. w Klubie Środowiskowym w Zbychowie odbyły się ZAJĘCIA KULINARNE 

Zajęcia kulinarne w naszym Klubie  przyniosły wiele radości uczestnikom. Perspektywa samodzielnego przygotowania ciasta oraz koktajlu owocowego pozwoliła uczestnikom wykorzystać zdobytą wiedzę w szkole oraz w domu i wykonać to zadanie z dużą dokładnością.  W przygotowaniu ciasta i koktajlu z przepisu Doroty Kandziora  wszyscy chętnie brali udział. Uczestnicy podzielili się na dwie grupy: dziewczyny zajęły się ciastem  a chłopcy przygotowywali koktajl bananowy. Ciasto szybko się upiekło z niecierpliwością czekaliśmy aż wystygnie. Największą radość sprawiła wspólna degustacja własnego wypieku.  Zajęcia kulinarne cieszą się dużym zainteresowaniem w naszym Klubie.

 Poniżej przedstawimy przepisy Doroty Kandziory na Babkę Marmurkową oraz na Koktajl Bananowy zachęcamy do wypróbowania. Życzymy Smacznego!!

Babka Marmurkowa
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady

1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą.

2.Masło z cukrem utrzeć mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.  Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

3.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.

4.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę, wymieszać łyżką.

5.Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy na zmianę to jasną to ciemną masę.

6.Piec w temperaturze 160ºc przez około 40 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

 

Koktajl Bananowy
Składniki:

  • 5 bananów
  • 0,5 l mleka 3,2%
  • cukier waniliowy

1.Banany obrać ze skórki, pokroić.

2.Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać cukier waniliowy i wymieszać mikserem.

3.Stopniowo dodawać banany, cały czas mieszać.

POLECAMY!!

10.04.2014r.

 

Gość w Klubie Środowiskowym.

15 kwietnia mieliśmy ogromną przyjemność gościć u nas Panią Olgę Niemc, redaktorkę w Urzędzie Gminy Wejherowo. Pani Olga przeprowadziła dla nas warsztaty dziennikarskie. Uczestnicy Klubu zdobyli  wiedzę na temat pracy w mediach, pogłębili wiedzę na temat pracy dziennikarza. Podczas warsztatów uczestnicy z cech osobowości  zbudowali wizerunek prawdziwego dziennikarza. Pani Olga Niemc przedstawiła niezbędne  umiejętności dziennikarskie, przekazała uczestnikom ciekawe  informacje o zawodzie, głównie w oparciu o zdobyte  doświadczenie. Zapoznaliśmy się z warsztatem pracy w mediach oraz ich wpływem na rzeczywistość. Celem warsztatów było kształtowanie podstaw dziennikarskich wśród młodzieży, aby później zdobytą wiedzę w pełni mogli wykorzystać przy profesjonalnym redagowaniu szkolnych gazetek. Pani Olga Niemc wprowadziła oraz  przybliżyła uczestnikom pracę dziennikarza i profesji związanych z dziennikarstwem, pobudziła również aspiracje twórczą uczestników. Na zakończenie warsztatów młodzież wzięła udział w quizie przygotowanym przez Gościa.

W tym miejscu chcielibyśmy serdecznie podziękować Pani Oldze Niemc za wizytę oraz  przygotowanie ciekawych zajęć.

Warsztaty dziennikarskie rozwiną zainteresowania młodzieży. Pobudzą ich wyobraźnię i twórcze myślenie. Nauczą również pisać ciekawe teksty. Będą także doskonałą okazją do spędzenia czasu w gronie świetnych dziennikarzy. Na warsztatach dziennikarskich uczestnicy również będą współtworzyć Kronikę projektu Młodzi i Samodzielni – Program na rzecz aktywizacji społeczno - zawodowej.

Warsztaty cieszą się wielkim zainteresowaniem wśród uczestników Klubu Środowiskowego w Zbychowie.

15.04.2014r.

 

Idą Święta!

W Klubie Środowiskowym w Zbychowie staramy się kultywować tradycje Świąt.

Przed Świętami Wielkiej Nocy wielu z Nas pragnie wykonać ręcznie, ciekawe i pomysłowe ozdoby. Aby zainspirować uczestników Klubu Środowiskowego do samodzielnego wykonania niebanalnych ozdób,  w dniu 16.04.2014r. zorganizowaliśmy zajęcia plastyczne pod hasłem „Ozdoby Wielkanocne”. Podczas zajęć skupiliśmy się głównie na wykonywaniu jajek wielkanocnych różnymi metodami. Uczestnicy poznali metodę „karczochową” ,która mimo trudności w wykonaniu cieszyła się popularnością.

GOPS - nasza Filia w Gościcinie spotkanie w Klubie Integracji Społecznej Spotkanie w Klubie Środowiskowym w Zbychowie Pierwsze warsztaty w Klubie Środowiskowym Kwiecień 2014r. 10.04.2014r. mamy wspólną pasję gotowanie 10.04.2014r. tak powstaje babka marmurkowa Nasz Gość przeprowadził dla nas warsztaty dziennikarskie Idą Święta -przygotowujemy ozdoby wielkanocne więcej naszych dzieł w galerii zdjęć 12.05.2014r.-wycieczka do TTM 05.06.2014r. Nasze ognisko w Zbychowie 16.06.2014r.- Szkoła przetrwania w Skrzeszewie 26.06.2014r.- świętujemy początek wakacji wspólnie na kręgielni 06.09.2014r. gotujemy na Prezentację Społeczności Lokalnej Królowały śledzie po kaszubsku, sałatka jarzynowa i domowe ciasta. Rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego "Moja Społeczność Lokalna" 29.11.2014r. - warsztaty w Pomorskiej Akademii Kulinarnej Klub Środowiskowy - więcej w galerii zdjęć Klub Środowiskowy-kurs fotograficzny Więcej zdjęć w naszej galerii Młodzi i Samodzielni

Pliki do pobrania